Sømarken

Sømarken er et roligt og naturrigt ferieområde med en charmerende atmosfære på Bornholms sydkyst 10 km fra Dueodde. Området er ideelt til familieferien og meget børnevenligt. Her er mange muligheder for at nyde både strand og natur, og hyggelige udflugtsmål for hele familien i nærheden.

Sømarken har lidt grovere sand end andre strande på Sydbornholm, og vandet bliver hurtigt dybt langs med stranden. Her er også en del store sten i vandet, der er perfekte til at springe ud fra - dog ikke på hovedet. Hvis Balka og Dueodden er de milde strande, er Sømarken den lidt mere vilde. Her er  god plads til alle badegæster og masser af sjov for de lidt større børn.

Sømarken består egentlig af Østre og Vestre Sømark. Østre Sømark er et lille fiskerleje, hvor du finder Bakkerne Havn og Bakkarøgeriet, mens Vestre Sømark er et dejligt sommerhusområde med mange hyggelige huse i plantagerne.

Bakkerne Havn
Bakkerne, eller Sømarken Havn er Bornholms mindste havn med erhvervsfiskeri og en vanddybde på kun en meter. Den har beholdt sin hyggelige, oprindelige charme med et aktivt havnemiljø, iskiosker og de små, gamle fiskerhytter.

Det praktiske

Indkøb
Der er tre kilometer til indkøb i Pedersker.

Bus
Du kan tage bus 7+8 fra Rønne Havn til Sømarken. Bemærk at ruten ikke er betjent hele året.

Ferieboliger
Du kan vælge mellem både ferieboliger og sommerhuse. Mange af sommerhusene ligger dejligt ugeneret ude i plantagerne, men med kort vej til strand. Her er noget både til parferien og den store børnefamilie. Alle ferieboliger er fuldt udstyret, dog skal der medbringes sengelinned m.m. til sommerhuse.

Spisesteder

Bakkarøgeriet
Bakkarøgeriet ligger lige ved havnen og byder på lækker røget fisk efter gamle håndværkstraditioner. Der er spiseplads både indenfor og ude på terrassen, og om sommeren er der ofte musikarrangementer.

Café Slusegården
Café Slusegården ligger et par hundrede meter op ad Øle Å, hvor I også kan se den gamle vandmølle. Slusegården byder på frokost, sandwich og søde lækkerier lavet på bornholmske råvarer.

Restaurant Kadeau
Restaurant Kadeau ligger i yderste klitrække med udsigt til kysten. Her kan du få en gourmetoplevelse ud over det sædvanlige. Maden er baseret på bornholmske råvarer i størst mulig udstrækning, og der eksperimenteres med både nye og gamle tilberedningsmetoder. Du kan nyde både frokost og aftensmad. Vi anbefaler at reservere i god tid.

Udflugter fra Sømarken

Der er mange skønne udflugtsmuligheder i nærheden af Sømarken, uanset om I er til udendørs aktiviteter eller skal på oplevelsescenter. Der er heller ikke langt til Nexø by, Rønne eller Almindingen og Ekkodalen, hvis man gerne vil afsætte lidt længere tid til udflugter.

Nexø golfklub
Nexø golfklub ligger naturskønt med en smuk bane i god stand. Golfklubben blev oprettet i 1981, men selve banen var først færdig i 1986. Der er åbent for gæster, bare du er aktivt medlem af en golfklub under DGU eller en tilsvarende udenlandsk union. Medlemskort/ handicapbevis skal fremvises ved betaling af greenfee.

Dueodde
Fra Sømarken kan du følge stranden sydpå til Dueodde, hvor det er muligt at besøge det gamle fyrtårn med en fabelagtig udsigt over kysten og Sydbornholm. Dueodde Strand har også noget af den fineste hvide sand, du finder på Bornholm, og er et herligt udflugtsmål i sig selv. Hele turen er omkring 8 km langs stranden og 10 km i bil.

NaturBornholm
NaturBornholm ligger ca 10 km væk i Aakirkeby. NaturBornholms oplevelsescenter er altid en spændende oplevelse for store og små med Østersø-akvarium og levende krokodiller, bisonudstilling, tidsmaskine, jordskælv og dinosaurer. Her kan du lære om Bornholms natur og urtid. NaturBornholm arrangerer også guidede ture ude i naturen.

Vandretur langs Øle Å
Øle å er Bornholms længste å og Danmarks eneste ‘bjergvandløb’.

Der er ingen decideret vandresti langs med Øle Å, men det er muligt at følge åen på store del af dens 22 km lange løb. Dele af åen løber dog på bebygget grund eller marker, hvor man ikke kan følge åen direkte, eller skal indhente tilladelse, hvis man ønsker at følge åen. Øle Å snor sig 22 km fra Sømarken til Ølerne i den østlige del af Almindingen, det meste af vejen gennem granskov, moser og heder. På turen kommer man blandt andet forbi Gryet bautasten og kan nyde den smukke å som den slynger sig over klipper og sten i små stryg. Åen er under genoprettelse i forbindelse med et naturprojekt, der startede i 2013, hvor den tilplantede granskov gradvis fjernes og erstattes med hjemmehørende løvskov.