Gratis ferieglæder på Bornholm

Bornholm bugner af oplevelser for familien. Mange store oplevelser er helt gratis.
Her er 10 gratis glæder for børnefamilien, som Bornholmtours varmt kan anbefale.

Ekkodalen

Ekkodalen er et helt enestående stykke natur og fra Ekkodalen kan I gå en af øens smukkeste skovture. Men selv hvis gåtur ikke er på programmet, så besøg Ekkodalen med børnene. Her må de råbe lige så mange gange, som de vil: ”Hvem pjækker fra skole?” eller ”Hvordan lugter Sille?”. Måske kan I finde på et nyt ekkoråb?

Hammershus Slotsruin og Besøgscenter

Ingen liste over gratis glæder vil være komplet uden at nævne denne seværdighed med sit nye besøgscenter. Begge dele kan I besøge helt gratis. Hammershus er Nordens største borgruin, og en interessant del af både Bornholms og Danmarks historie. Der var herfra skiftende magthavere styrede Bornholm, og her Leonora Christiana og Corfitz Ulfeldt sad fængslet og flygtede fra, og det var her svenskerne holdt til, da de blev overrumplet af bornholmerne, så Bornholm igen kunne blive en dansk ø. Derudover byder Hammerhus på smuk og særpræget natur.  

Naturlegeplads i Hareløkkerne

Skal børnene bruge lidt energi, så er Naturlegepladsen i Hareløkkerne et dejligt sted at besøge. Tag evt. madkurven med, gerne med lidt brænde og pølser til at riste over bål. Legepladsen finder I lige overfor Bornholms Travbane.

Balka Strand

Der er mange dejlige og fine sandstrande på Bornholm. Til børnefamilier anbefaler vi Balka Strand på Bornholms østkyst. Her er vandet lavt og stranden er sikker og uden farer. Der er plads til både leg, solbadning og sandslotte.

Svampe og vilde blåbær

Besøger I Bornholm i sensommer eller efterår, så gå ikke glip af en dejlig kantarelstuvning. I skal naturligvis lige finde svampene først, men svampeplukning er som en skattejagt, og derfor den ideelle måde at få børn til at elske en gåtur i skoven. Der findes også gode område med vilde blåbær. Bornholmere afslører sjældent de bedste steder at plukke, men søg i blandet skov og gerne lidt væk fra alfarvej.

Rokkestene

Bornholm har ikke mindre end tre rokkestene, dvs. store klippestykker som man med relativt lille kraft måske kan få til at rokke. Tag børnene med, f.eks. til stenen i Paradisbakkerne (parkering ved Lisegård), og se, om den vil rokke sig en lille smule.

Bisonsafari

Tag børnene med på bisonsafari i skoven, Almindingen. Bisonerne bor i et afgrænset område, og går man en tur her, er der en pæn chance for at se de store dyr. Bisonerne er ufarlige, hvis man sørger for ikke at genere dem, men husk at forklare børnene, at der er tale om vilde dyr.

Gåture i særpræget natur

Måske er gåture ikke øverst på børnenes hitliste, men hvis man vælger de rette steder, kan også børnene nyde det. Vi anbefaler: Døndalen, Danmarks største vandfald. Gåturen har et klart mål og er ikke længere end at de små ben så kan følge med (sågar en let klapvogn). Jons Kapel, hvor I opleve den mest dramatiske klippekyst (OBS: der er mange trappetrin). Opalsøen rundt, byder nok på de mest spektakulære udsigter på Bornholm. Turen tager ca. 45. min i alm gå-tempo, klap- og barnevogne må blive hjemme.

Hoppe på klipper

Ingen bedre sted at træne børnenes grov-motorik end på de Bornholmske klipper. Og så er det sjovt at hoppe rundt på de flade klipper og se, hvor langt man kan komme. F.eks. i området mellem Svaneke og Listed. Tag kaffekurven med og sæt jer til rette i klipperne, mens børnene leger.

Dueodde Klitterne

Dueodde er kendt for sit fine, hvide sand. Men Dueodde byder også på en helt særlig natur, som mange børn elsker at boltre sig i, nemlig et imponerende klitlandskab. Her kan børnene løbe, hoppe, glide og rulle sig trætte i klitterne. Tag en stor skraldesække med og brug den som kælk, og leg at det er vinter på Solskinsøen.